5 niezbędnych kuchennych akcesoriów

Człowiek, który nie chce codziennie jadać produktów kupowanych na wynos, powinien spędzać w kuchni co najmniej godzinę dziennie. Jednak nie każdy jest fanem przyrządzania posiłków. Odpowiednie produkty w postaci niezbędnych akcesoriów kuchennych mogą znacznie ułatwić nam życie. Dzięki nim praca w kuchni powinna stać się prostsza, wygodniejsza, szybsza i zdrowsza.

Kuchnia gotowa na każdy wypadek!

Podkładki korkowe lub silikonowe
Wszelkie urządzenia elektrotermiczne mają ograniczoną powierzchnię i często koniecznie jest odstawienie na bok gorącego naczynia, aby móc dalej z nich korzystać. Postawienie nagrzanego garnka na blacie z drewna lub plastiku to jednak bardzo zły pomysł. Gwarantuje zostawienie śladów, których nie sposób będzie zniwelować żadnym środkiem czystości! Dlatego w tym wypadku lepiej zapobiegać niż leczyć – podstawienie pod gorące naczynie podkładki z drewna korkowego lub silikonu uchroni nas przed niepotrzebnymi zniszczeniami.

Łyżka cedzakowa
Tego rodzaju narzędzie może wydawać się zbędne. Gotujące się we wrzątku kluski można w końcu wyłowić także chochlą, lub w ostateczności zwykłą łyżką. Niestety bez dziurek odprowadzających wodę, nasze kopytka lub pierogi będą przesiąknięte wilgocią, co zdecydowanie negatywnie wpłynie na ich smak.

Dla zdrowszego odżywiania

Naczynie żaroodporne
Smażenie jedzenia na tłuszczu należy do jednego z najmniej zdrowych sposobów na przyrządzanie posiłków. Dla naszego serca lepiej byłoby, aby przerzucić się na inne rodzaje obróbki termicznej. Naczynie żaroodporne może nam pomóc odpowiednio upiec mięso, czy warzywa. Szklana pokrywa chroni produkty spożywcze przed spaleniem ich powierzchni, pozwalając na odpowiednio długie pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze (gdyż ta prowadzi do utraty składników odżywczych).

 

Parowar
Jeszcze zdrowszym sposobem na obróbkę produktów spożywczych jest poddawanie ich działaniu gorącej pary. Parowar eliminuje wady zarówno smażenia i pieczenia (całkowicie eliminując tłuszcze, dzięki czemu produkty są lekkostrawne i mało kaloryczne). jak i gotowania w wodzie (które prowadzić może do wypłukania wielu witamin i innych składników odżywczych z warzyw i owoców). Parowar wydobywa też niespotykane wcześniej smaki z wielu artykułów, takich jak na przykład ryby. Wbrew temu co może się wydawać, przygotowywanie potraw w parowarze nie trwa szczególnie długo. Nawet rybny czy drobiowy filet pokrojony cienko może być gotowy do jedzenia już po kwadransie! Powód jest prosty – fizyka! Wrząca woda może osiągnąć temperaturę jedynie 100 stopni Celsjusza, natomiast para w parowarze osiąga 120 stopni.

Odpowiednia precyzja

Waga kuchenna
Czy nie zdarza się każdemu z nas czuć frustracji, po tym gdy w kolejnym przepisie zostają użyte sformułowania takie jak: 150g cukru, 25g kakao, czy 10g miodu? W celu odmierzenia podanej masy produkty, musimy sięgać do internetowych kalkulatorów, lub wręcz dodawać składniki „na oko”. Prawdziwą dokładność możemy jednak osiągnąć jedynie dzięki precyzyjnej wadze kuchennej. Dzięki temu urządzeniu znacznie zwiększamy szansę na to, że przyrządzane ciasto, czy potrawa uda się idealnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 − dwa =