Płytki, panele, drewno – z jakiego materiału wybrać podłogę kuchenną

Kiedy projektujemy kuchnie, zależy nam na tym, aby była nie tylko estetyczna, ale także prosta do czyszczenia i służyła latami. Kuchnia to pomieszczenie szczególnie eksploatowane – to w niej przygotowujemy i spożywamy posiłki.

Obok mebli i wyposażenia wybór materiału, z jakiego ma być podłoga to najważniejsza decyzja dotycząca wystroju oraz aranżacji kuchni. W kuchni jest ona narażona na uszkodzenia i zabrudzenia. Podobnie jak meble i akcesoria kuchenne, podłoga powinna być odporna na częste mycie, wilgoć, ścieranie, zaplamienia i wysoką temperaturę.

Z tego powodu warto porównać najpopularniejsze materiały podłogowe, pod względem zalet i ewentualnych niedogodności. Warto przy tym zaznaczyć, że dany produkt dla każdego będzie miał inna wartość, a dla niektórych osób pewne niedogodności związane z pielęgnacją wynagradzać będzie ponadczasowy wygląd.

Popularne materiały do podłogi w kuchni – charakterystyka

Płytki
To bardzo popularny wybór wśród podłóg kuchennych. Charakteryzują się odpornością na ścieranie oraz niezwykłą trwałością. Ponadto nie odkształcają się i nie są im straszne przebarwienia. Są proste w pielęgnacji i nie wymagają dodatkowych zabiegów konserwacyjnych.

Dodatkową zaletą płytek jest szeroki wybór kolorów i wzorów, dzięki czemu można dostosować je do swoich upodobań i wizji kuchni czy to nowoczesnej, czy bardziej tradycyjnej. Warto by miały właściwości antypoślizgowe.

Panele
Stosunkowo niedrogim rozwiązaniem są panele podłogowe. Dodają wnętrzu przytulnego i ciepłego charakteru. Nie są tak wytrzymałe, jak płytki czy drewno, ale tu z pomocą przychodzą klasy ścieralności. Do kuchni warto wybrać panele przeznaczone do pomieszczeń wyższym natężeniu ruchu – o jak najwyższej wartości tego parametru.

by były odporne na wilgoć, powinny być zabezpieczone dodatkowym impregnatem. Panele podłogowe dobrze naśladują wygląd drewna i dostępne są w wielu kolorach. Odpowiednio pielęgnowane i dobrze położone będą służyć długie lata.

Drewno

Jest jedyne w swoim rodzaju i zarazem najbardziej wymagające. Drewno jest materiałem bardzo przyjemnym w dotyku i wprowadzającym ciepłą atmosferę do pomieszczenia. Wymaga jednak starannej pielęgnacji. Wysokiej jakości produkt powinien posiadać certyfikaty ścieralności, odporności na wilgoć i temperatur.

Wilgoć jest największym wrogiem drewna, może powodować jego deformację i odkształcenia. Jednak można temu zaradzić poprzez dobranie wysokiej jakości gatunku drewna i regularne olejowanie lub lakierowanie podłogi. Do kuchni polecane są twarde drewna rodzime takie jak czereśnia oraz dąb, a także drewna egzotyczne. Odpowiednio zadbana podłoga drewniana będzie służyła przez bardzo długi czas.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze podłogi do kuchni

Wybór materiału, z jakiego zrobiona ma być podłoga w naszej kuchni, zależy od kilku czynników. Powinniśmy odpowiedzieć sobie na pytania takie jak:

  • Ile osób mieszka w domu? Czy są w nim dzieci?
  • Czy często gotujemy? Jak wiele czasu będziemy spędzać w tym pomieszczeniu?
  • Czy lubimy chodzić boso, jak ciepło mamy w domu, mieszkaniu? Płytki przykładowo są zimne i bez ogrzewania podłogowego w zimie może okazać się, że bez kapci korzystanie z kuchni jest mało komfortowe. W przypadku paneli i drewna jest inaczej.
  • Czy możemy poświęcać dużo czasu na pielęgnację i zabiegi konserwacyjne?

Dokładnie i szczere odpowiedzi na te pytania przybliżą nas do decyzji o wyborze idealnego materiału do kuchennej podłogi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − dziesięć =