Ciekawy zjawiskiem obecnym w naszym życiu już od wielu lat jest zamiłowanie dużej części społeczeństwa do mniej lub bardziej przydatnych gadżetów, w tym gadżetów kuchennych. Gadżetomania urosła do zjawiska socjologicznego tłumaczonego naukowymi teoriami, a przynajmniej potrzebą zbierania, kupowania i gromadzenia przedmiotów, których bardzo często nigdy się nie użyje lub wykorzysta tylko w znikomej części. Podobno zbierając gadżety, rekompensujemy sobie poczucie wykluczenia i wyobcowania.
Pokochać kuchenne dodatki
Wśród lawiny kuchennych gadżetów dostępnych online lub w sklepach stacjonarnych można znaleźć takie, które staną się bardzo pożyteczne w kuchni, inne, które użyjemy zaledwie parę razy oraz takie, których nigdy nie powinniśmy kupować, ani dla siebie, ani obdarowując innych.
Ciekawym, zaliczającym się do grupy “użyjemy kilka razy” jest z pewnością minutnik do gotowania jajek. Ale nie jest to urządzenie, które wyznacza czas gotowania, ale takie, które wrzuca się do wody razem z jajkami. Minutnik, a raczej wskaźnik zmienia kolor w zależności od stopnia ugotowania jajka. Jednym słowem – wystarczy obserwować wskaźnik, aby rozpoznać, czy jajko jest jeszcze na miękko, a może już na półtwardo czy ostatecznie na twardo.
Innym gadżetem, również związanym z gotowaniem jajek są pojemniki do gotowania tego produktu bez skorupek, czyli tzw. jajek w koszulkach. Trzeba przyznać, że jest to jedna z trudniejszych technik obróbki i nawet nie we wszystkich wysokiej klasy hotelach oferowana. Pojemniki przeznaczone są dla osób, które nie boją się wyzwań, albo po prostu są ciekawe swoich umiejętności.
Do naszych gadżetów, małych pojemników, przelewamy ostrożnie całe jajko i zanurzamy całość w gotującej wodzie. Oprócz klasycznych jajek w skorupkach można urozmaicić wersję tego dania poprzez dodanie do jajka drobnych dodatków: warzyw czy szynki. Pojemniki wykorzystuje się zarówno do gotowania w wodzie, jak i w kuchenkach mikrofalowych.
Ciekawym gadżetem kuchennym, przydatnym chociaż łatwym do zastąpienia, są podstawki pod łyżkę. Podczas gotowania posiłków nieustannie mieszamy, podważamy, próbujemy potrawę i zaraz po zakończeniu tej czynności zastanawiamy się, co zrobić z łyżką, chochlą czy widelcami. Odłożyć do kranu,zmywarki? Położyć brudne na blacie? I właśnie wtedy przydaje się podstawka pod łyżkę, często dokładnie o kształcie łyżki, zdobiona, kolorowa, estetyczna.
Dobrze jest wyrobić sobie nawyk odkładania sztućców na taką podstawkę. Co prawda można ją zastąpić każdym talerzykiem, ale jednocześnie każdy użytkownik zauważa, że gdy na blacie znajduje się już taki gadżet, zawsze się go użyje, a z talerzykiem nie zawsze tak się to kończy.
Gadżety całkowicie zbędne
Niestety zdecydowanie przeważa ilość i różnorodność gadżetów całkowicie zbędnych. Do tej grupy można zaliczyć np. pojemniki do przenoszenia bananów w kształcie bananów czy specjalne urządzenie do krojenia tych owoców w plasterki. To tylko przykład, ale wystarczy rozejrzeć się we własnym domu, by znaleźć więcej podobnych egzemplarzy.