Czy warto kłaść panele w kuchni?

Mówi się, że kuchnia to serce domu. Nie wszyscy traktują ją tylko jako pomieszczenie do przygotowywania posiłków w ciągu dnia. To również codzienne miejsce spotkań domowników oraz najlepsza do spotkań lokalizacja w czasie domówek. Niezwykle ważną rzeczą jest dziś przemyślana aranżacja kuchni, a zwłaszcza podłogi, która w funkcjonowaniu codziennym tego pomieszczenia ma niemałe znaczenie. Chcąc wybrać jak najlepszy rodzaj posadzki, warto rozważyć rozwiązanie, jakim są panele podłogowe. To wciąż niedoceniany materiał jako wyłożenie podłogi kuchni, głównie przez obawy dotyczące jakości i funkcjonalności tego produktu. Czy warto zatem kłaść panele w kuchni? Obecne trendy co chwilę wyznaczają nowe rozwiązania w dziedzinie aranżacji wnętrz. Kiedyś położenie paneli w innym pomieszczeniu niż salon czy sypialnia, było nie do pomyślenia. Dzisiaj coraz chętniej eksperymentuje się z dodatkami oraz pomysłami wykończenia wnętrz, a jednym z nich jest właśnie wykorzystanie paneli w kuchni. Kuchnia to bez wątpienia miejsce narażone na większą wilgotność, nie tylko na bezpośrednie działanie wody, ale również parę. Ciężko wyobrazić sobie tradycyjne panele położone w takim miejscu i ich codzienną konserwację. Czy coś takiego jest w ogóle możliwe? 

Panele, których lepiej nie kłaść w kuchni

Są modele paneli, które zdecydowanie nie nadają się do montażu w kuchni. Są to te wykonane z płyty wiórowej, która w ogóle nie ma odporności na wilgoć, w kontakcie z wodą wręcz potocznie mówiąc puchnie. Szkody i zniekształcenia powstałe w wyniku większego kontaktu z wodą są nieodwracalne, a całość posadzki należy wymienić. Znacznie bardziej odpornym materiałem na tego typu szkody jest płyta HDF, która posiada o wiele większą gęstość wypełnienia.

Dobrej jakości panele laminowane

Nowoczesne modele paneli gwarantują większą odporność na ścieranie oraz wilgoć. Jedne z najchętniej polecanych do wykorzystania w kuchni to panele laminowane, są łatwodostępne, korzystne cenowo, oraz ich montaż nie odbiega od montażu tradycyjnych paneli, układa się je na zatrzask. Dzięki czemu nie wymagają pomocy fachowca tak jak w przypadku terakoty, czy gresu.

Podwyższona odporność na wodę

W użytkowaniu takich paneli warto pamiętać, że żadne rozwiązanie nie gwarantuje stuprocentowej ochrony deski przed szkodliwym działaniem wody, dlatego odporność tą stale zwiększa się, stosując różnego rodzaju powłoki, która w duecie laminatem, chroni ich powierzchnię. Warto zastosować taką ochronę, która przy zakupie widoczna jest jako oznaczenie Aqua-resistant, lub Aqua-stop, czyli jeszcze wyższa klasa zabezpieczenia przed wilgocią. W momencie jednak kiedy dojdzie do poważnej awarii wodociągowej i spora ilość wody przez dłuższy czas będzie miała styczność z parkietem, istnieje spore ryzyko uszkodzenia podłogi. Bardzo często w takim przypadku pozostaje tylko wymienić podłogę na nową.

Na co zwrócić jeszcze uwagę przy wyborze paneli do kuchni?

Profesjonalne panele dzieli się na sześć typów, które oznacza się za pomocą dwóch cyfr. Pierwszy typ to 2 i 3 oznacza on ostateczne przeznaczenie paneli, czyli rodzaj przestrzeni, gdzie będą one użyte. Inny rodzaj paneli bowiem używa się w przypadku mieszkalnych pomieszczeń, a innych w przypadku przestrzeni publicznych, gdzie narażone są na zdecydowanie większą eksploatację. Druga cyfra tego specjalistycznego kodu dotyczy rodzaju pomieszczenia, gdzie dane panele najlepiej się sprawdzą. Typ 1 to rodzaj paneli używanych do pomieszczeń mniej użytkowanych, takich jak sypialnia czy pokój gościnny. Typ 2 odpowiada średniej odporności, czyli dobrze sprawdzi się w jadalni, albo w pokoju dziecięcym. Typ 3 to najwyższa odporność, przeznaczona do pomieszczeń najczęściej użytkowanych, takich jak właśnie kuchnia, czy korytarz, gdzie najczęściej chodzi się w cięższym obuwiu. Zatem wybierając odpowiednie panele do kuchni, należy szukać desek z oznaczeniem 23.

Kolejnym ważnym elementem w doborze paneli podłogowych jest klasa ścieralności, również oznaczana na opakowaniach. Istnieje pięć klas ścieralności od AC1 do AC5, oczywiście najwyższa klasa charakteryzuje najwyższą odporność. Warto kierować tutaj się tymi symbolami, ponieważ niższa klasa ścieralności, może skutkować po jakimś czasie brzydkimi śladami w miejscach częstszego użytkowania, na przykład przy zlewie i blatach. Estetyczne walory Panele podłogowe pozwalają na sporo stylistycznych kombinacji w kuchni. Deski dostępne w sklepach nawiązują obecnie do niezwykle modnego od lat stylu skandynawskiego, jak również klasycznego, oraz retro. Kształty i rozmiary również można dopasować w zależności do osobistych preferencji, dzięki czemu wystrój wnętrz może tworzyć spójną całość, nawet jeśli mówimy o takim pomieszczeniu jakim jest kuchnia.

Dlaczego warto?

Chcąc mieć jednolity rodzaj podłogi w całym mieszkaniu, warto zdecydować się na panele w kuchni. Poszczególne modele można dobrać dziś odpowiednio do swoich potrzeb, nie rujnując przy tym portfela. Stosowanie się do powyższych wskazówek w doborze paneli pozwoli wybrać idealne deski, które wyglądem i jakością cieszyć będą przez lata.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − 16 =