Urządzanie małej kuchni – o czym pamiętać, czego unikać

Nasza wymarzona kuchnia powinna być nie tylko wysoce funkcjonalna i wygodna, ale również pięknie się prezentować. Estetyka, w której ją wykonamy, ma drugorzędne znaczenie i zależy w pełni od naszych upodobań. Jednakże wbrew pozorom uniknięcie popełniania błędów podczas urządzania kuchni wcale nie jest proste. Musimy wziąć pod uwagę szereg rozmaitych czynników, które mogą umknąć przeciętnemu człowiekowi. Dlatego też konieczny jest pewien stopień wiedzy, jeśli chodzi o najczęściej popełniane pomyłki w procesie projektowania i aranżacji kuchni.

Na szczęście wypracowano pewne zasady, których należy bezwzględnie przestrzegać. W ten sposób stworzymy wnętrze cechujące się funkcjonalnością i właściwą ergonomiką. Praca w takiej kuchni będzie sprawiała nam przyjemność. Nasze zadanie dodatkowo komplikuje się, jeśli mieszkamy w małym mieszkaniu. Wtedy jesteśmy zmuszeni do zadowolenia się kuchnią małych rozmiarów. W takiej sytuacji nasze pole do manewrów zostało drastycznie ograniczone. Musimy urządzać taką kuchnię z uwzględnieniem jej niewielkich rozmiarów. Wpłynie to na to, jakie rozwiązania będziemy mogli zastosować, a z których niestety trzeba będzie zrezygnować.

Błędy na etapie planowania przestrzeni kuchennej

Zbyt duża ilość otworów w ścianach negatywnie wpływa na funkcjonalność kuchni. W przypadku mniejszych pomieszczeń może być wprost zabójcza dla użyteczności korzystania z takiej małej kuchni. Każdy otwór ogranicza ilość dostępnego miejsca, w którym moglibyśmy ustawić szafki oraz podstawowe wyposażenie kuchenne. Najlepiej, aby do pomieszczenia prowadziło wyłącznie jedno wejście. O ile na przykład podwójne okna stanowią doskonałe źródło naturalnego światła, w małej kuchni są one luksusem, na który nas nie stać. Musimy w maksymalnym stopniu zagospodarować dostępna nam przestrzeń. Duże znacznie z punktu estetycznego ma lokalizacja zlewozmywaka.

Na ogół, to właśnie w tym miejscu panuje największy bałagan. Nie powinien być więc pierwszą rzeczą, którą zobaczy się po wejściu do kuchni. Wszystkie ściany powinny zostać w miarę możliwości wykorzystane. Możemy zawiesić na nich szafki kuchenne, które pomieszczą nasze naczynia oraz produkty spożywcze, których nie chowa się do lodówki. Ważne jest także optymalne zagospodarowanie narożników i wszelkich wnęk. W małym mieszkaniu nie możemy pozwolić sobie na zignorowanie dodatkowej przestrzeni. Czasem konieczne będzie zamówienie mebli na wymiar, które zostaną dokładnie dopasowane do naszej małej kuchni.

O czym pamiętać podczas dobierania mebli kuchennych?

Wygląd stanowi kwestię drugorzędną. Znacznie ważniejsze jest to, czy dane meble przydadzą się w naszym domu. Co więcej, w przypadku małej kuchni musimy zwracać dodatkową uwagę na ich wymiary. Niektóre meble mogą wydawać się nam idealne, ale niestety zupełnie nie pasują do niewielkich pomieszczeń. Optymalna wysokość blatu kuchennego wynosi 85 cm. W zależności od wzrostu domowników, wybrany przez nas blat można zamontować niżej lub wyżej. Najważniejsze jest to, aby się z niego wygodnie korzystało. Wzrost domowników ma również wpływ na rozmieszczenie szafek wiszących nad blatem. Nie zawsze należy rygorystycznie przestrzegać katalogów. Bardzo ważne jest zachowanie równowagi podczas wybierania mebli kuchennych. Uwzględniamy nie tylko gabaryty pomieszczenia, ale również potrzeby wszystkich domowników.

Rozmiar mebli musi być dopasowany do wielkości pomieszczenia. Nie każdy wie jednak, że kolor również ma znaczenie podczas urządzania małej kuchni. W żadnym wypadku nie wolno wybierać mebli w ciemnych kolorach, gdyż optycznie pomniejszą pomieszczenie. Jeżeli jednak lubimy takie barwy, to można ewentualnie użyć grafitowej bądź czarnej ściany jako tła, a dodać do tego białe meble kuchenne. Dzięki takiemu rozwiązaniu można ładnie rozświetlić każde pomieszczenie. Niewielkich rozmiarów kuchnia z pewnością na tym skorzysta. W miarę możliwości należy unikać zbyt dużej ilość wyposażenie różniącego się swoimi gabarytami. Bardzo łatwo może to doprowadzić do wrażenia przeładowania.

Zasada trójkąta roboczego jest fundamentem poprawnego urządzania kuchni

Zabierając się za urządzanie kuchni, musimy przestrzegać zasad ergonomii. Jest to szczególnie ważne w przypadku małych pomieszczeń. Planując nasz ciąg kuchenny, należy wyznaczyć i uporządkować strefy funkcjonalne. Priorytetem powinno być dla nas rozwiązanie kwestii przechowywania produktów. Wszelkie szafki, zamrażarkę oraz lodówkę musimy ustawić jak najbliżej wejścia do kuchni. Ułatwimy tym samym wnoszenie i rozpakowywanie zakupów. Drugą kwestią jest mycie i przygotowywanie. W tej strefie przechowujemy wszelkie elementy konieczne do wstępnego przygotowania posiłków. Tutaj także znajdzie się nasz zlewozmywak. Stanowisko gotowania i pieczenia stanowi zwieńczenia trójkąta roboczego. W tej strefie będzie nasz piekarnik oraz płyta grzewcza. Dwie ostatnie strefy muszą być od siebie odseparowane za pomocą przestrzeni roboczej w postaci blatu kuchennego. To na nim dochodzi do najważniejszej obróbki żywności. Optymalny będzie blat o długości od 120 do 210 cm.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwanaście − cztery =